Joep

joep

Fred

fred

Berend

berend

Wim

wim

Vrienden van Straks maakt nederpop met luisterteksten

Soms poëtisch en gevoelig, dan weer gewoon om te lachen, maar altijd in het Nederlands. De muziek zit tussen pop en singer-songwriter in. Je hoort vaak een mondharmonica en een akoestische gitaar. Ook mandoline en accordeon komen regelmatig voorbij en de zang is veelal meerstemmig. De mannen stralen veel plezier uit en dat werkt aanstekelijk op het publiek.

Het repertoire bestaat uit eigen composities variërend van rustige ballads tot vrolijke meezingers. De teksten, waaraan veel zorg wordt besteed, gaan over relatieperikelen, verloren vriendschappen en gemiste kansen maar ook alledaagse opmerkelijkheden als de zaterdagse boodschappen. Hét onderwerp van alle muziek: de liefde, of juist het gebrek daaraan, is volop aanwezig, maar zeker niet op een geijkte manier.

Joep van der Meer en Wim van Bruxvoort hanteren gitaar, bas en mandoline, Fred Smaling speelt daarnaast ook op de accordeon. Slagwerker Berend-Jan de Nooy slaat meestal op de cajon. En zingen? Dat doen ze allemaal!

Ambities

De laatste jaren heeft de band een uitstekende eigen oefenruimte annex opnamestudio. Daar worden regelmatig opnames gemaakt die te vinden zijn op deze website. De overige ambities van de band? "Mooie nummers maken, lekker spelen en het publiek een goed gevoel geven, daar gaat het ons om."

koppen

Oud Zeer

De Vrienden begonnen onder de naam "Oud Zeer" in 1997.  De meeste bandleden kenden elkaar nog van vroeger: 
" We speelden in verschillende bandjes : new wave, funk, rock and roll.. Op een gegeven moment vielen al die bands uit elkaar en speelden we alleen nog op onze zolderkamertjes en tussen de schuifdeuren. Totdat we elkaar weer eens tegen het lijf liepen en aan de praat raakten."  Dit resulteerde in het lekker samen spelen van nederlandse en engelse covers. Binnen de korste keren kwamen echter de eigen nummers aan bod en bleken de mannen elkaar goed aan te vullen en te stimuleren.

In 2012 was het gedaan met het Oude Zeer en werd de naam veranderd in Vrienden van Straks. Vanaf toen legden de mannen zich toe op de meer akoestische vertolking van hun repertoire met veel nadruk op de interactie met het publiek.

Techniek

Waar zouden we zijn zonder techniek? Licht, geluid, vervoer, drank en meer: het is in goede handen bij Joep Mol. En zelf heeft hij er (meestal) ook het nodige plezier in en van, zie de foto hieronder.

Joep Mol

joepmol